www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Vračanje h koreninam

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Vračanje h koreninam

Avtor zrece
 

Natečaj : Snovalec 2016

15.02.2016
Datum
21. marec 2016
Tip
Ideja
Ponujam

V proto-Keltščini beseda BRIN pomeni goro. Tako sedaj veste od kod ime Brinjeva Gora in iskanje povezave z brinjevcem ali ginom nima smisla iskati. Za sedaj. Česar še ne veste, je to, da pleme Serreti že več kot desetletje hodi na Brinjevo Goro iskat zajca za Ostaro, ki ji drugi pravijo Velika noč. In zajec nam vsako leto ne glede na vreme (je vedno nekje med peklenskim in rajskim) pripravi gnezda z darovi. Od malih do velikih se vedno veselimo tega iskanja širom Brinjeve Gore.

Pleme? To bi še razumeli, pač eni prismuknjenci, ki skačejo iz socialnih okvirjev. Serreti? Vsekakor nekaj uvoženega iz tujine. To slednje pa niti malo ne drži. Serreti so bili pleme, ki je poseljevalo prostor med Muro in Dravo in se s svojimi gradišči malo zajedalo v področje Noriških plemen. Oni se niso klicali za Kelte, saj so bili Serreti, pojem keltski se je pridjal šele s časom, ko je bilo potrebno kulturno zgodovino vrednotiti in vstaviti v neke okvire. Pišemo, so bili, in obenem, da so še. To je ta invencija, ki ji lahko rečemo rekonstrukcijska skupina. In ker smo pri jajcih in ker je koklja s petelinom nekje naokoli, je čas, da damo jajce v valilnico.

Program, projekt, ki ga pričenjamo, bo trajal pet let. V prvem letu samo in predvsem iščemo bazo znanja ter vzpostavljamo mrežo deležnikov, ki bodo vključeni v izvedbo celotnega projekta. Projekt ni samo finančno zahteven, temveč tudi zaradi človeških virov. Kajti implementacija samo na osnovi seznama idej in želja še ne pomeni doseganje končnega cilja. Če je daljni cilj živi muzej, zanj ni dovolj rekonstruirana materialna zapuščina, temveč predvsem tisti mehek del v obliki ljudi, ki to v živo interpretirajo, dodelajo, pokažejo in naučijo druge.  Govorimo o vseh obrtnih veščinah, ki ne dajejo samo potencialnih produktov za trženje, ampak se lahko koristijo kot prostočasovna aktivnost sodobnemu človeku za pobeg iz pobesnelega časovnega ritma.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja zrece.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...