www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Narodna noša

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Narodna noša

Avtor r07049
Datum
10. september 2007
Tip
Ideja
Ponujam
S pomočjo digitalnega aparata, prenosnega osebnega računalnika z ustreznimi programi in mini tiskalnika izdelamo turistu sliko ali razglednico, kjer se turist obleče v narodno nošo kraja oz. pokrajine. Na razpolago moramo imeti žensko in moško nošo različnih velikosti (imajo jih folklorna društva). Tako turista seznanimo tudi z nošami, ki so del kulturne dediščine.

Lahko pa v hotelu organiziramo nastop folklornega društva z plesi in razlago njihovega nastanka.
Kot nadgradnja ideje bi lahko organizirali tudi nekajdnevno popotovanje po Sloveniji - folklora, plesi in narodne noše, stari običaji in lokalne kulinarične dobrote
Celotna vsebina

Turista poslikamo na željen lokaciji v narodni noši kraja oz. pokrajine.

S pomočjo prenosnega računalnika in ustreznega programa (Paint Shop Pro, Adobe Photoshop) uredimo fotografijo in dodamo poljuben tekst vsebine.
Nato z tiskalnikom Canon Selphy natisnemo poljubno število izvodov razglednic z želenim motivom. Po želji turistu sliko pošljemo na e-mail naslov ali shranimo na USB ključek. USB ključek lahko uporabimo tudi zato, da nanj shranimo informativne podatke o turistični destinaciji skupaj s fotografijami za lastno uporabo. Na ohišje USB ključka natisnemo ime turistične organizacije.
Komentarji povzetka
BTPS 24.11.2008 14:15:09

###BTPS POVEZAVE in KOMENTARJI###

Povezave z drugimi pologi: ip071002201_istrska_zakladnica, ip07080102_osebna_razglednica

Povezave z posamezniki in organizacijami izven BTPS: STO, Narodni muzej Slovenije, Tolminski muzej, Loški muzej, Slovenski etnografski muzej, Medobčinski muzej Kamnik, Muzej narodnih vezenin na Slovenskem v Adlešičih

Opombe: Eden od namenov pologa ip071002201_istrska_zakladnica je tudi predstavitev istrskih običajev. Polog ip07091001_narodna_noša bi se lahko povezala s tem pologom, saj bi lahko na izviren in zabaven način turistu približali nošo ter z njo povezane običaje. Polog ip07080102_osebna_razglednica ima enak namen (turistu z tehničnimi pripomočki izdelati spominek), le da je vsebina drugačna.

V zgoraj naštetih muzejih imajo zbirke narodnih noš (ponekod samo slike), kjer bi lahko pridobili vse potrebne informacije o nošah za posamezna območja v Sloveniji. Na internetnih straneh je možno najti zapise o narodnih nošah v zgoraj naštetih naslovih, vendar je verjetno še več muzejev v Sloveniji, ki hranijo zbirke, slike ali podatke o nošah.

BTPS 24.11.2008 14:14:51

Termin za noše je že nekaj časa uradno priznan in to je KOSTUM.
Podrobnosti dobite na JSKD Slovenije pri g. Bojanu Knificu.

LP

Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...