www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Posavske poti prijetnih doživetij

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Posavske poti prijetnih doživetij

Avtor btps-sejalec
Datum
19. september 2013
Tip
Ideja
Ponujam

Sejalec 2013, prijavitelj številka 09:

Inovacija: Posavske poti prijetnih doživetij
Prijavitelj: Center za podjetništvo in turizem Krško


O INOVACIJI
Z namenom povezati turistično ponudbo na nivoju regije Posavje in izboljšati turistično infrastrukturo je s strani društev in zavodov nastala pobuda za celovit pristop k oblikovanju turistične ponudbe. Obiskovalcem bi poleg gastronomskih posebnosti, namestitev in aktivnosti ponujala edinstven obisk Posavja z inovativnimi pristopi v ponudbi po zgledu dobrih praks ter z upoštevanjem evropskih trendov v turizmu.

V okviru projekta ˝Posavske poti prijetnih doživetij˝ smo inovativno nadgradili turistično ponudbo regije, vezano na aktivnosti v naravi, ki je kot taka tudi edinstvena v slovenskem prostoru. Obiskovalcem ponujamo programe, ki vključujejo nastanitev, gastronomsko ponudbo in spoznavanje avtentičnih zgodb ob tematskih poteh, ki jih lahko obiščejo kot pohodniki ali z vožnjo na električnem kolesu.

Na novo je nastalo šest inovativnih tematskih poti, ki potekajo mimo turističnih ponudnikov ter kulturnih in naravnih znamenitosti: Učna pot Savus v Radečah, Uskoška pot v Kostanjevici na Krki, Pot trapistov v Brestanici, Naravoslovna pot Azaleja v Boštanju, Pot vina in sonca na Sromljah in Rudarska pot Tk’pav v Šentjanžu. Vse poti so tematsko zelo zanimive, nastale so v sodelovanju z domačini in odražajo zgodbe, ki so povezane z zgodovinsko, kulturno ali naravno dediščino določenega območja. Poti so enotno urejene (načrtovanje, trasiranje in označevanje) po predhodno izdelanih navodilih in priporočilih za enotno označevanje in vzdrževanja tematskih poti v regiji. Vsaka pot je opremljena z enotnimi informacijskimi in opisnimi tablami, na katerih so tudi QR kode za pametne telefone in s spremljevalnimi GPS napravami. Nove poti so opremljene z lesenimi mizami in klopmi ter didaktičnimi igrali. Igrala so izdelana z okolju prijaznimi materiali in med drugim namenjena izobraževanju. Ponujajo znanja o rastlinstvu, preko igre spoznamo drevesa, živali ali opazujemo naravo. Za vodenje po tematskih poteh so bili usposobljeni lokalni vodniki interpretacije narave, ki turiste spoznavajo z naravo na nov, doživljajski, pustolovski način. Okolje jim je predstavljeno iz najrazličnejših vidikov: poleg tabel in smerokazov se turisti srečujejo s pestrimi doživetji, ki z aktivacijo njegovih čutil prebujajo njegovo radovednost in ga spodbujala k bolj čuječemu opazovanju narave in procesov v njej in mu približala spoznanje, da je človek del narave ter s tem soodgovoren za njeno ohranjanje.

Da bi omogočili obisk tematskih poti tudi ljudem, ki bi jih sicer zaradi slabše fizične kondicije težje obiskali, so na voljo električna kolesa, ki jih le redko lahko najamemo v slovenskem podeželskem prostoru. Namenjena so tudi obiskovalcem in izletnikom, ki se v mestno središče ali na določeno lokacijo pripeljejo z avtom ali javnim prevozom, turistom z avtodomi in počitniškimi prikolicami. Vse poti so digitalizirane, njihove opise je skupaj z interaktivnim zemljevidom mogoče najti na spletnem portalu, ki omogoča tudi tisk vseh informacij v pdf obliki. Prek on-line rezervacijskega sistema je možen najem namestitvenih kapacitet, električnih in navadnih koles, rezervacija kulinarične ponudbe, prijava na tradicionalne in enkratne dogodke ter prijava na različne rekreacijsko-športne aktivnosti (pohodništvo, kolesarjenje…) v regiji.

Velik poudarek je bil namenjen povezovanju in sodelovanju ponudnikov turističnih storitev in razvoju skupnih turističnih produktov. Oblikovani so novi turistični produkti in paketi vezani na tematske poti, ki jih je bilo mogoče spoznati na že dvakrat uspešno izpeljanem regijskem dogodku z naslovom Festival pohodništva – posavske poti prijetnih doživetij. Na drugem dogodku so bile poleg novih tematskih poti vključene tudi obstoječe, skupaj je bilo preko 20 pohodov. Festival se bo odvijal vsako leto, vanj so vključena društva, gostinski ponudniki, ponudniki namestitvenih kapacitet na podeželju, kmetje, rokodelci, turistični vodniki... Turisti se ob poteh neposredno seznanijo z lokalnimi prebivalci, njihovim delom, življenjem in izzivi, s katerimi se soočajo. Od lokalnih turističnih ponudnikom lahko kupijo izdelke domače obrti, najamejo prenočišča, električna ali navadna kolesa ter se okrepčajo pri gostincih, ki ponujajo lokalno pridelano hrano, pripravljeno po tradicionalnih receptih.

Vodilni partner projekta je Center za podjetništvo in turizem Krško, sodelujejo pa še KŠTM Sevnica, KTRC Radeče, TD Sromlje, TD Šentjanž, Občina Kostanjevica na Krki.

O PRIJAVITELJU
Center za podjetništvo in turizem Krško izvaja podporne storitve na področju razvoja podjetništva in turizma v občini Krško ter skupaj s partnerji tudi širše na regionalni ravni. Kot koordinator na lokalnem nivoju predstavlja stalnega partnerja v dialogu med občino, civilno sfero, podjetji, javnimi, vladnimi in nevladnimi institucijami na lokalnem, regionalnem in nacionalnem nivoju. V sodelovanju s partnerji razvija nove ideje, pridobiva evropska in državna finančna sredstva za izvedbo projektov s področja trajnostnega razvoja, ki temeljijo na vseh področjih trajnosti: okoljskem, gospodarskem, družbenem. Večkrat je deloval kot partner v projektih, pri čemer je imel tudi vlogo vodilnega partnerja.

Na področju turizma spodbuja in strateško načrtuje razvoj turističnih dejavnosti in turistične infrastrukture, povezuje javne, zasebne in civilne akterje, izvaja turistične programe. Veliko pozornost namenja izobraževanju in dvigu kakovosti storitev ter razvija inovativne pristope na področju turizma. Znotraj organizacije deluje TIC Krško, ki skrbi za razvoj turistične ponudbe, izobraževanje in dvig kakovosti turistične ponudbe, skrbi za promocijo turistične ponudbe na domačih in tujih sejmih, dogodkih ter na spletnih straneh, organizira dogodke, oblikuje turistične aranžmaje in kot receptivni informacijski center ter kontaktna točka se povezuje s tržniki (turistične agencije), ki želijo pripeljati goste na območje občine oz. na destinacijo Posavje.

Na področju podjetništva opravlja storitve vstopne točke VEM: izvajanje izobraževalnih delavnic za potencialne podjetnike, ustanavljanje novih podjetij, spodbujanje njihove rasti in ustvarjanje novih delovnih mest; ustvarjanje ugodnega podjetniškega okolja za nastajanje in delovanje novih inovativnih podjetij; pospeševanje izkoriščanja podjetniških in inovacijskih potencialov; spodbujanje povezovanja med podjetji, raziskovalnimi in izobraževalnimi organizacijami ter gospodarstvom; spodbujanje podjetniških vlaganj v raziskave, razvoj in inovacije; informiranje in iskanje finančnih virov iz regionalnih, državnih ter iz strukturnih skladov EU za razvoj podjetništva.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja btps-sejalec.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...