www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::S kajakom po podzemlju Pece

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

S kajakom po podzemlju Pece

Avtor btps-sejalec
Datum
19. september 2013
Tip
Ideja
Ponujam

Sejalec 2013, prijavitelj številka 13:

Inovacija: S kajakom po podzemlju Pece
Prijavitelj: Podzemlje Pece, d. o. o.


O INOVACIJI
Rudarji mežiških rudnikov  so v več kot tristo letih rudarjenja naredili več kot 1.000 kilometrov rovov, ki se razprostirajo na 64 km2 in segajo od globine 268 m nad morjem do višine 2060 m pod vrh gore Pece.

Leta 1994 so ustavili proizvodnjo rude v mežiških rudnikih. Ob tem so prenehali črpati vodo iz rudnika,  zato je ta zalila spodnje dele, da vodnega rova, po katerem danes prosto izteka iz rudnika. Voda je zalila tudi velike odkope, ki so jih naredili rudarji in danes zgledajo kot čarobna podzemna jezera.

Pot podzemne avanture se prične pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici, kjer se turisti vkrcajo na pravi rudarski vlak. Z  jamskim vlakom se peljejo po 3,5 km dolgem Glančnik rovu do Unionskega vpadnika. Od tod se peš spustijo okoli 95 m po stopnicah do nivoja vode. Pred vstopom v vodo dobijo potrebno zaščitno opremo (škornje-hlače iz neoprena, nepotopljiv jopič, jamarsko čelado s svetilko), nato pa se spustijo v rov, zalit z vodo, v katerem že čakajo posebni kajaki za tri osebe. Z vodnikom se odpravijo po manjši podzemni reki  do jezerc skoraj 700 m pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja. Obiskovalci lahko sami veslajo po mirni in čisti vodi ter raziskujejo podzemni labirint, zalite rove in odkope, na koncu pa se skozi ozek rov in čez manjšo brzico odpeljejo nazaj do izhodišča.  

Po končani vožnji s čolni se peš odpravijo preko opuščenih jamskih delovišč do postajališča jamskega vlaka. Med potjo pa jim usposobljen vodnik s pripovedmi pričara dneve, ko v rudniku ni vladala tišina, ampak so v njem z orodjem in stroji delali številni rudarji.

Po pravi knapovški malici se z vlakom odpeljejo iz rudnika, kjer si v rudarskem muzeju lahko ogledajo še številne zanimive zbirke. Te pričajo o delu in življenju rudarjev v osrčju gore Pece, o njihovem vsakdanjem življenju na površini, kakor tudi o rudah in mineralih, krasnih stvaritvah narave.

O PRIJAVITELJU
Podzemlje Pece,d.o.o.  je družba z omejeno odgovornostjo, katere glavna dejavnost  je muzejsko-turistična. Na osnovi potencialov in številnih virov iz bogate naravne, kulturne in tehnične dediščine smo skozi leta delovanja vzpostavil pestro ponudbo inovativnih produktov.

Gora Peca in doline pod njo so povezane z rudarstvom, ki je stoletja dajal kruh številnim družinam.  
Skozi stoletja so rudarji  izkopali labirint okoli 1.000 km rovov.  Po končanju rudarjenja leta 1994 se je z močno pobudo zaposlenih in lokalnega prebivalstva bogata kulturna tehnična in naravna dediščina zavarovala in ohranila za turistične, izobraževalne in raziskovalne namene. V stari rudarski upravi je po obnovi nastal rudarski muzej s števinimi zbirkami. Na ogled jamskih prostorov in rudarskih delovišč pa obiskovalce v osrčje Pece popeljemo s pravim rudarskim vlakom. Skozi rudnik se danes lahko obiskovalci  popeljejo z gorskim kolesom ali pa doživijo avanturo s čolni zalitih rovih.  Vsakdanjo ponudbo popestrimo s številnimi kulturnimi dogodki, ki se odvijajo 600 m pod zemljo.  

Izvirnost in kvaliteto pa potrjujeta tudi nagrada srebrni  sejalec, ki nam ga je leta 2004 podelila STO za inovativni produkt S kolesom skozi podzemlje, in nominacija za Evropski muzej leta 2007. Leta 2011 pa smo dobili tudi zlato priznanje Občine Mežica. Podzemlje Pece je tudi osrednja točka čezmejnega Geoparka Karavanke/Karawanken, ki se je v letošnjem letu priključil Evropski in Globalni mreži geoparkov pod okriljem UNESCO.

Rudarski muzej: V stari rudarski upravi – kulturni spomenik- je po obnovi stavbe nastal rudarski muzej različnimi zbirkami:  Rud, mineralov in fosilov, »jamomerska soba«,  etnološka zbirka s prikazom bivanjske kulture mežiških rudarjev  in zbirka fotografij naravoslovnega fotografa Maksa KUNCA.

Turistični rudnik: V rudniku so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo »knapi« uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 340  leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju. Na ogled  jamskih prostorov in rudarskih delovišč obiskovalce v osrčje Pece popeljemo s pravim rudarskim vlakom.

S kolesom v podzemlje: V spremstvu vodiča in soju naglavnih svetilk lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino.

S kajakom v podzemlje Pece: V zalitih delih rudnika obiskovalci raziskujejo  podzemni svet s čolni. Vožnja po rovih in odkopih, ki so jih izdelali rudarji skozi stoletja, je izjemno doživetje.    

Odkrivanje mineralov: Ljubitelji mineralov lahko pod strokovnim vodstvo obiščejo zavarovana nahajališča svetovno znanega minerala wulfenita v  Podpeci.

Dogodki in prireditve: Vsakdanjo ponudbo popestrimo s številnimi kulturnimi dogodki, ki se odvijajo v manjši »dvorani« 600 m pod zemljo.  Tu so poleg  priznanih slovenskih glasbenikov nastopili tudi številni tuji.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja btps-sejalec.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...