www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Spletni geoportal tematskih turističnih poti

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Spletni geoportal tematskih turističnih poti

Avtor btps-sejalec
Datum
19. september 2013
Tip
Ideja
Ponujam

Sejalec 2013, prijavitelj številka 15:

Inovacija: Spletni geoportal tematskih turističnih poti www.potka.si
Prijavitelj: Geodetski inštitut Slovenije


O INOVACIJI
Kaj je tematska pot? Tematska pot je označena ali neoznačena turistična pot, ki uporabniku ponuja doživetje izbrane tematike. Tema poti se lahko nanaša na poljubno turistično aktivnost, npr. pohodništvo, kolesarjenje, kulinariko, kulturo, arhitekturo, zgodovino in podobno. Pot je lahko poljubno dolga, pomembno je le, da so na ali ob poti turistično zanimive točke. Tematske poti so običajno opisane na spletni strani ponudnikov turističnih storitev, kar naj bi gostu omogočilo vnaprejšnje planiranje obiska poti.

Geoportal WWW.POTKA.SI
Vzpostavili smo skupni slovenski spletni geoportal, ki služi kot zbirališče geografsko in tematsko različnih poti na enem mestu (www.potka.si). Namenjen je javnosti, pa tudi turističnim delavcem. Trenutno vsebuje več kot 100 različnih poti na enem mestu. Vse poti so geolocirane - postavljene na spletni zemljevid, zato jih tudi iščemo in pregledujemo glede na lokacijo. Nekatere, predvsem vsebinsko odlične poti, so predstavljene z bogato multimedijsko vsebino, ki je geolocirana, opremljena z zemljevidi, slikovnim gradivom, historičnimi prikazi, 3D preleti območja poti in podobno. Portal omogoča vnos poljubnih inovativnih prikazov, zato je v veliki meri odvisen od iniciative ponudnikov tematskih poti. Portal omogoča tudi komentiranje uporabnikov. Simulacija pregledovanja tematskih poti na portalu potka.si je posneta na kratkem filmu v YouTube.

Primeri izbranih odličnih tematskih poti, ki so prikazane na ta način, so npr.:
Pot kulturne dediščine Žirovnica
Bled - podoba raja
S kolesom po Lipniški dolini
Pahernikova pot na Pohorju

O PRIJAVITELJU
Geodetski inštitut Slovenije (GI) je vodilna nacionalna razvojna inštitucija na področju geodezije, kartografije, geoinformatike in pomorske hidrografije. Letos praznuje 60-letnico ustanovitve. Formalno ima status javnega zavoda, vendar deluje popolnoma projektno. Poleg razvojnih del za Geodetsko upravo RS, opravlja projekte skoraj na vseh področjih gospodarstva, ki imajo povezavo z geolokacijo in geovizualizacijo (okolje, prostor, vodarstvo, nepremičnine, obramba, transport, kmetijstvo, kultura, šolstvo, regionalni razvoj, turizem, zdravstvo). Večino platform in storitev GI je danes povezanih z e-vsebinami v digitalni, spletni ali mobilni obliki, ter z interoperabilnostjo in odprtimi podatki.

Na področju kartografije ima GI tri nagrade Mednarodne kartografske zveze, “Excellence in Cartography” za najboljši mestni načrt (Ottawa, 1999), najboljšo taktilno karto za slepe in slabovidne (Durban, 2003) in za najboljšo topografsko karto na svetu (Pariz, 2011). Ima tudi posebno priznanje Navoceano - US Department of defence za pomorsko karto Koprskega zaliva in priznanje zveze NATO za odličnost v topografski kartografiji. Eurostat je geo-statistično aplikacijo GI proglasil za aplikacijo meseca (aplikacija KASPER, marec 2012). V preteklosti je GI za turistične karte dobil tudi nagrado RTV Turistični nagelj.

GI izdeluje digitalne karte za pomorsko plovbo (po standardu Mednarodne hidrografske organizacije), letalstvo (po standardu ICAO) in avtomobilsko navigacijo (za Teleatlas). Geovizualizacije izdeluje tudi v 3-dimenzionalni in prostorsko-časovni obliki, v kombinaciji z multimedijo (npr. za geo-knjižnico v dLib - NUK).

GI je pooblaščen za distribucijo državnih prostorskih podatkov in podatkov nacionalnega omrežja GPS za precizno določanje položaja v realnem času (omrežje SIGNAL: SlovenIa-Geodesy-NAvigation-Location), ter za diseminacijo pomorskih hidrografskih podtkov. GI tehnično koordinira prehod države na nov evropski koordinatni sistem. Tisoči točk v zemljiškem katastru, topografiji in drugih bazah se transformirajo v natančnejši in bolj interoperabilen sistem.

GI je sodeloval tudi pri vzpostavitvi državnih podatkov o nepremičninah in njihovem vrednotenju. Na tem področju ima poleg lastnega portala http://www.trgnepremicnin.si/, izdelano tudi inovativno mobilno aplikacijo za terensko pregledovanje vrednosti in transakcij nepremičnin NVALUTA. Aplikacija deluje tudi kot nadgrajena (izboljšana) resničnost - augmented reality application. Na področju fotogrametrije GI obdeluje zračne, terestrične in satelitske posnetke, pa tudi zelo goste oblake točk, pridobljene z lasersko tehnologijo Lidar. Uporablja jih za dokumentiranje in merjenje topografije, kulturne dediščine, vegetacije in hidrografije. GI ima tudi svoje lastno Izobraževalno središče za geomatiko.

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja btps-sejalec.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...