www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Nasveti za črpanje razpsinih sredstev

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Nasveti za črpanje razpsinih sredstev

Avtor btps2
Datum
12. marec 2013
Tip
Energija
Ponujam

Pred časom je bil v časniku Finance objavljen mini-priročnik o črpanju nepovratnih sredstev iz evropskih in drugih skladov. Tukaj je šest ključnih nasvetov, ki jih moramo pri tem upoštevati.

1. Projekte moramo načrtovati na podlagi aktualnih razpisov, kar zajema predvsem poznavanje Evropske unije, njene problematike in tako snovanja projektov, ki rešujejo konkretne težave, izzive ali priložnosti, s katerimi se srečuje EU.

2. Vsaj en član ekipe se mora specializirati na razpise. Ti niso nujno omejeni na velika podjetja, zato imajo vse možnosti pri črpanju sredstev tudi manjša podjetja. Pri Podjetniškem skladu poudarjajo, da je ključna tudi kontinuiteta črpanja razpisnih sredstev in stalno spremljanje razpisov. Seveda obstaja tudi možnost najema zunanjih svetovalcev oz. strokovnjakov, vendar je morda bolje vsaj do neke mere poznati proces prijave na razpise, saj bomo na koncu mi tisti, ki bomo projekte izvajali. 

3. Imejmo zalogo idej. Ta nam bo koristila, ko so razpisi objavljeni. Čas med objavo in zaključkom je običajno zelo kratek (30 dni), zato je dobro imeti nekaj pripravljenih konceptov, ki jih prilagodimo razpisom. Tu je dobro poznati politike EU, saj se bodo razpisi običajno nanašali na le-te. Zato naj pripravljene ideje zajemajo primerne problematike. 

4. Brskajmo po spletu in iščimo razpise. Splet je najboljši vir informacij o razpisih, obstajajo pa številni portalni, kjer se ažurno objavljajo povezave do različnih priložnosti. To so npr. www.razpisi.info, www.europa.eu, www.euskladi.si in drugi. Tudi posamezna telesa, ministrstva in druge vladne organizacije imajo na svojih straneh objavljene številne pobude in razpise, zato je smiselno stalno spremljanje čim večih spletnih strani, ki objavljajo razpise. 

5. Bodimo inovativni. Naši projekti, ki jih bomo kasneje prijavili na takšne ali drugačne razpise, naj bodo čim bolj inovativni, predlagajo naj neznane in nove rešitve, kar nam bo prineslo veliko točk pri izbiri. Glede točk je smiselno tudi dobro proučiti razpis in si informativno izračunati pričakovan izkupiček, na podalgi zahtev pa lahko tudi delno prilagodimo naše programe. 

6. V finančnem načrtu je potrebno natančno navesti stroške. Finančni načrt izvajalcem razpisa pove, kako kakovostno smo projekt pripravili. V kolikor imamo predvidene vse aktivnosti in jih tudi primerno ovrednotimo, potem se jasno vidi, da smo projekt zastavili resno. Predvsem je potrebno biti natančen in prizadeven, saj gre nenazadnje za denar, ki bo kril stroške izvajanja projekta, zato je dobro, da česa ne pozabimo. 

Informacije: Finance (www.finance.si, Suzana Krmelj, 17.9.2012) in Podjetniški portal (www.podjetniski-portal.si)

Foto: neznan uporabnik, www.sxc.hu

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja btps2.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...