www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Prvi muzej kozolcev na svetu

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Prvi muzej kozolcev na svetu

Avtor BTPS
Datum
29. januar 2013
Tip
Novica

Kozolci so ena izmed najznačilnejših sestavin naše kulturne dediščine, predvsem podeželske. Najdemo jih tudi onkraj slovenskih meja, vendar so temu botrovale slovenske manjšine. Res je, da kozolci, katerih nešteto oblik je raztresenih po vsej Sloveniji, zaradi spremenjenega načina kmetovanja počasi izgubljajo svojo namembnost in morda celo izumirajo. Vendar pa je potrebo to našo dediščino ustrezno zaščititi. In zdaj je na potezi tudi turizem. Občina Šentrupert je s pobudnikom, županom Rupertom Goletom, naredila velik korak v tej smeri.

Odločili so se postaviti "Deželo kozolcev", kot so poimenovali njihov muzej na prostem. Ta zajema na enem travniku postavljene številne "toplarje" ter druge vrste kozolcev in sušilnih naprav. Muzej načrtujejo kot turistično, izobraževalno in kulturno središče, pričakujejo pa, da bo novi turistični produkt spodbudil razvoj turizma v Mirnski dolini, od koder so tudi pripeljali številne kozolce. Poleg kozolcev so postavili tudi informacijski center, kjer bodo obiskovalci dobili vse potrebne informacije o kozolcih in projektu.

Ker se zavedajo pomena trajnostnega razvoja turizma, bodo program načrtovali v tesni povezavi s Centrom za ohranjanje kulturne dediščine, pred turizem pa so postavili stroko, ki želi razvoj načrtovati na etnološko neoporečni ravni, torej dodati prave vsebine. Alenka Lamovšek, diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja, je zadolžena za interpretacijo in vodenje po tem dediščinskem parku. Načrtujejo tudi sodelovanje z lokalnimi gostišči in drugimi ponudniki.

Pravijo, da bodo k sodelovanju in obisku povabili vse. Otvoritev projekta, ki ga je delno financiral Evropski sklad za regionalni razvoj, načrtujejo v juniju - več informacij bo in je na voljo na njihovi spletni strani. Veliko tradicionalne slovenske dediščine v turizmu še ni bilo valorizirane. Ali pa ta ni bila valorizirana na pravilen in trajnosten način. Zato je Dežela kozolcev primer dobre prakse, ki vključuje občino, stroko, lokalno prebivalstvo in popularizacijo za turizem zelo pomembne kulturne dediščine.

Fotografija: Sebastjan Popelar

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...