www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Konec majevskega koledarja-pomoč mehiškemu turizmu

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Konec majevskega koledarja-pomoč mehiškemu turizmu

Avtor BTPS
Datum
27. december 2012
Tip
Novica

5125 let staremu majevskemu koledarju so se 21.12. iztekli dnevi. Nekateri so govorili, da se bližajo koncu, ali pa tudi novemu začetku. Spet drugi so si 21. 12. privoščili žur tisočletja. Med zadnjimi je bilo ogromno tistih, ki so se odločili "konec sveta" doživeti kar v Mehiki, natančneje na jukatanskih piramidah z imenom Chichen Itza

S temo enaindvajsetega decembra smo dočakali konec trinajstega "bak'tuna", ki je trajal 400 let in pomeni  konec koledarskega cikla. To so dobro izrabili "new age" misticisti, spiritualisti ali zgolj preprosti poslovneži, ki so množično romali v Mehiko in Gvatemalo, da bi videli, kaj se bo zgodilo in zraven tudi malo zaslužili. V Chichen Itzi so tako v teh dneh pričakali tisoče turistov, kar ni zanemarljiv turistični potencial. Michael Di Martino, organizator zabave ob koncu sveta pravi, da se je spremenil pogled na svet. Morda pa tudi na turizem. Zgodbe kitajskih kapsul za preživetje, množice ljubiteljev vesoljcev, ki se zbirajo v eni od francoskih gosrkih vasic,… Kaj sledi?

Snežna kepa se je v bistvu začela valiti že leta 1960 s pisanjem mednarodno priznanega majologa Michaela Coe-a, ki je za 21.12.2012 napovedal armagedon. Tudi to je botrovalo izgradnji Eco spa las Aguilas resorta v vasici Xul, ki po majevsko pomeni konec. Hotel je sestavljen iz različnih bunkerjev, kjer naj bi varno preživeli konec česarkoli že. 

Potomci pravih majev se ideji oz. psihični epidemiji o "koncu sveta" le nasmehnejo. Je pa to odlično za posel, pravijo. Zelo so zadovoljni, da jim je njihovo idejo uspelo izvoziti v cel svet, kar pomaga turizmu. V igro je stopila tudi mehiška nacionalna turistična organizacija s pomočjo sosednjih majevskih držav, ki so postavile spletno stran Mundo maya 2012 (povezava), kjer so uradno odštevali naše zadnje ure ( sedaj štejejo dneve "novega obdobja" ). In predlagali turistične pakete, seveda. 

Prirejeno po članku v reviji Hindustan Times (povezava na članek)
Fotografija: Ben Earwicker, www.sxc.hu

Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...