www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Nova turistična atrakcija - labirint na Bledu

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Nova turistična atrakcija - labirint na Bledu

Avtor BTPS
Datum
19. september 2011
Tip
Novica
Turistično društvo V naravi je v soboto, 3. septembra, odprlo novo atrakcijo na Bledu. Labirit skozi koruzna polja poleg pustolovksega raziskovanja nudi tudi poučno tematiko, ki vključuje interpretacijo gozda in travnika. Labirint boste našli nedaleč od Blejskega jezera na zahodni strani Blejskega gradu.

Idejna zasnova koruznega labirinta izhaja iz diplomskega dela Luke Kastelica, ki je diplomiral na Visoki šoli za turizem. V diplomski nalogi je natančno raziskal koruzne labirinte po svetu in kasneje želel idejo udejanjiti pri nas. Bojan Gogala je diplomiral na Visoki šoli za podjetništvo. Skupaj sta idejo razvila in jo pripeljala do uresničitve,  poiskala sta primerno lokacijo, ustanovila turistično društvo V naravi in pridobila dovoljenja za samo izvedbo.

Ideja koruznega labirinta je bila kasneje dopolnjena še z dvema dodatnima področjema kot sta gozd in travnik. Obsežen tematski park z imenom Labirint Bled je nastal na dveh hektarjih površine, v katerem se obiskovalci sprehajajo po koruznem, gozdnem in travniškem labirintu.

Obiskovalci parka lahko na zanimiv način naravo spoznajo in  jo tudi občutijo, saj so v parku informativne in interaktivne točke, ki pripravijo obiskovalca, da aktivno sodeluje pri doživljanju narave. Preko nekaterih interaktivnih točk spoznavajo tudi sebe, saj izboljšujejo orientacijo, prebudijo kreativnost ali občudujejo gozd preko optične iluzije. Za nekaj interaktivnih točk je Luka dobil navdih v ''Parku občutij'' iz Avstrije, s katerim društvo sodeluje v smislu izmenjave idej.

Pri postavitvi parka so bila upoštevana načela čim manjšega poseganja v naravno okolje, zato narava pri izdelavi parka ni bila spremenjena saj smo večinoma uporabljali naravne materiale kot sta kamen in les.

»Pri proučevanju različnih primerov prakse interpretiranja narave smo ugotovili, da uporabljeni načini, ko gre za suhoparno nizanje podatkov  večinoma za obiskovalce nezanimivi. Takšnemu načinu interpretiranje narave smo se želeli izogniti, zato smo pedagoški proces povezali z zabavo, kar se je izkazalo za zelo primeren način  interpretacije. Tako smo približali Labirint Bled vsem ciljnim skupinam, od najmlajših do najstarejših«, meni Luka Kastelic.

Ustanovitelja poudarjata, da je tematski park Labirint Bled nastal z veliko ljubeznijo do narave, z željo obuditi obiskovalčev navdih, da je narava pomemben del našega življenjskega okolja. Pri izdelavi labirinta Bled je pomagalo veliko njunih prijateljev.

Labirint Bled je edinstven, podobnega parka ni nikjer na svetu, razen pri nas, na Bledu.
Obiščete ga lahko od začetka junija do konca septembra. Najdete nas pod gradom le 100m od jezera Bled. Po cesti za na grad, pod picerijo Matjaž, je prostor za parkiranje avtomobila, kjer se od tod po makadamski poti napotite peš le 50m proti jezeru.

Zamisel, podobna pravkar usresničeni, je prijavljena tudi na razpis Snovalec, kjer se je uvrstila med kandidate za polfinaliste.

Vir: www.bled.si
Oznake
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...