www.slovenia.info
Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
izberi
Jezik slovenščina

Pologi::Park pod jezersko gladino

PRIKAZ VSEBINE POLOGA
Če ste registrirani uporabnik BTPS, lahko dodajate komentarje ali zaprosite za povezavo z avtorjem, ki vam lahko dovoli tudi ogled celotne vsebine pologa. Opozorilo: Vsebine spletnega portala www.BTPS.si so zaščitene z avtorskimi pravicami Banke turističnih priložnosti Slovenije (BTPS),Slovenske turistične organizacije (STO) in komitentov BTPS. Vse pravice pridržane. Informacij s spletne strani (besedila, slike, zvoki...) ni dovoljeno reproducirati, prenašati, razširjati ali shranjevati brez predhodnega pisnega dovoljenja BTPS ali STO. Nekateri deli spletne strani so opremljeni s slikami, ki so prav tako zaščitene z avtorskimi pravicami njihovih lastnikov.

Park pod jezersko gladino

Avtor BTPS
Datum
15. junij 2011
Tip
Novica

Za vse ljubitelje in ljubiteljice narave in njenih čudes so lepote Alp gotovo prava paša za oči. Če v kakšnem od prihajajočih koncev tedna načrtujete izlet v Avstrijo, vam ponujamo idejo za še eno nepozabno dogodivščino - park pod jezersko gladino!

Na avstrijskem Štajerskem, manj kot 100 km severno od Gradca (Graz), se v bližini kraja Trägoss v objemu globokega zelenja smrek in senci zasneženih vrhov skriva skrivnostni zeleni biser. Zeleno jezero oziroma Grüner See je zaradi svoje lokacije in neokrnjene naravne lepote pravi biser in priljubljena točka izletnikov že samo po sebi. Še dodatno privlačnost pa mu daje njegov skrivnostni, izginjajoči značaj.

Jezero se namreč tekom leta drastično spreminja. Pozimi in zgodaj spomladi je globoko komaj meter ali dva, okoli njega pa vodijo številne sprehajalne poti s klopmi in smerokazi za nadebudne pohodnike. Ko pa se pozno spomladi v gorovju nad jezerom začne topiti sneg, se to v le nekaj tednih popolnoma spremeni. Poti, klopi in travnate griče vse do obronkov zalije kristalno čista ledeniška voda, ki v poletnih mesecih doseže globino tudi do 6 metrov in več. V poletnih mesecih tako Zeleno jezero postane pravi raj za potapljače, ki, seveda oblečeni v neoprenske obleke, saj je voda ledeno mrzla, pod gladino odkrivajo lepote potopljene pokrajine.

Če imate čas, je tako priporočljivo, da jezero obiščete čim prej, nato pa obisk ponovite sredi poletja.

Podobno kot avstrijsko Zeleno jezero se pri nas „obnaša“ Cerkniško jezero, le da je njegov cikel malce drugačen. Gre namreč za presihajoče kraško jezero, ki je najvišje pozimi in zgodaj spomladi, do začetka poletja pa se voda z njega umakne v posamezne kanale in potoke, tako da so travniki, ki so bili še nekaj tednov nazaj pod vodo, primerni za košenje.

Pozno spomladi, preden se voda umakne, lahko tako z obrežja jezera, ali še bolje, iz čolna ali kanuja, pod vodno gladino opazujemo čudovite cvetoče travnike.

Če vas narava in njeni nenavadni pojavi navdušujejo, vsekakor svetujemo obisk obeh jezer, izlet pa lahko združite še s krajšimi pohodi in raziskovanjem bližnje okolice.

Vir: Dominvrt.si

Oznake
Dodatna informacija
Za ogled celotne vsebine kontaktirajte avtorja BTPS.
Komentarji povzetka
Komentarje lahko vpisujejo prijavljeni uporabniki.
X

Uporaba piškotov

Portal BTPS uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom BTPS in vašim računalnikom.
se strinjam
Več informacij...